Advanced hands on parrot training workshop

In Erica bij de Stichting Papegaaienhulp was er een workshop papegaaien trainen voor gevorderden georganiseerd op 29-31 oktober 2015. Barbara Heidenreich leidde de workshop samen met Bonny Talsma. Het was een weerzien van oude bekenden uit de papegaaienwereld. De eerste ochtend besteedden we aan elkaars introductie en een rondleiding door de kassen. Barbara benadrukte nog eens hoe haar Force Free Animal Training (FATT) leerprincipes werken. Hoe je dieren kunt laten meewerken door middel van beloningen die bij het dier passen met de gevraagde acties. Beloning hoeft niet alleen uit lekkers te bestaan maar een krabbeltje over het bolletje, of spelen met speelgoed kunnen ook een beloning zijn voor een vogel.

Omdat ik de volières moeilijk in kan hebben ze speciaal voor mij een aantal vogels apart gezet die niet kunnen vliegen. In de middag ga ik aan de slag met een Goffini kaketoe. Aanvankelijke wilde ik met deze vogel stationtraining (dat wil zeggen de vogel op een bepaalde gemerkte plek laten blijven) doen, totdat ik hoorde dat de vogel niet gewend was om op te stappen. Dus ging ik hiermee aan de slag. Het bleek ook nog eens een lieve kaketoe te zijn die heel graag wilde leren. Een simpel zonnebloempitje bleek het juiste beloningsmiddel te zijn. Ook bij vogels gaat liefde door de maag. Al heel snel kwam ik er achter dat hij ook graag gekriebeld wilde worden op zijn bolletje. Hij had binnen een dag door dat het bewegen met mijn wijsvinger een aai over zijn bolletje betekende. Op de tweede dag kwam hij bij me op de arm. Ook de kaketoe kreeg meer zelf vertrouwen en probeerde de aaitjes op zijn kop af te dwingen maar zo werkt dat natuurlijk niet.

Verder kon ik aan de slag met een edelpapegaai. Aanvankelijk wilde de vogel niet uit de kooi komen maar op de tweede trainingsdag had ik hem zo ver gekregen dat hij half uit de kooi kwam en met twee voeten op mijn arm stond. Dat was een echte overwinning voor de vogel. Omdat ik met de edelpapegaai bezig was, begon de goffini jaloers te schreeuwen. Dit is natuurlijk ongewenst gedrag. Daarom besloot ik om voor elke ‘hallo’ een zonnebloempitje te geven. Dit had hij heel snel door en tegelijkertijd probeerde ik de edelpapegaai te laten opstappen. In zo’n situatie is timemanagement van de beloning van cruciaal belang voor beide vogels. Dus in die zin was dit wel een uitdaging voor me.

Er was ook nog een geelvleugel ara aanwezig. Qua gedrag kwam hij een beetje apathisch over, omdat hij heel de dag op dezelfde plek bleef zitten en moeilijk te paaien was voor een zonnebloempitje. Maar eindelijk op de derde dag draaide hij om op zijn zitstok zodat hij het zonnebloempitje kon pakken. Deze vogel kan dus wel leren maar het kwartje was duidelijk nog niet gevallen.

Tijdens training is er aandacht besteed aan hoe je vogels kunt voorbereiden om medicijnen in te nemen, hoe je een kap over het bolletje kunt doen voor de narcose in combinatie met de handdoektraining. En natuurlijk ook leuke dingen als apporteren.

Eerlijk gezegd heeft de kaketoe mijn hart gestolen.