Eerste schooljaar 2013-2014

Het schooljaar is voor mij letterlijk voorbij gevlogen. Ik heb bewust voor de vierjarige plus opleiding gekozen. De basisopleiding van 3 jaar vond ik te basis en ik twijfel heel erg of je na deze 3 jaar serieus een voltijds baan voor jezelf kunt creëren, omdat enkel de dieren hond, kat en paard worden behandeld. Daarnaast mis je enkele essentiële vakken waaronder homeopathie en fytotherapie.

Deze opleiding is enkel weggelegd voor personen die in grote mate zelfdiscipline kunnen opbrengen. Op de website staat aangegeven dat je rekening moet houden met gemiddeld 20 uur per week aan zelfstudie. Nou dat haal ik ruimschoots. Verder moet je rekening houden dat je de eerste twee schooljaren 2x 60 uur stage moet lopen. In het eerste jaar moet je ook een paardenmelkerij en een schapenhouderij bezoeken waarbij je economische belangen versus dierenwelzijn en ethiek onder de loep neemt. Tot slot moet je ook nog eens oefenen met 5 anamneses. Dus er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie verwacht.

Ik ben in het algemeen tevreden over de opleiding. Onze klas was heel groot bestaande uit 35 personen. Gedurende het schooljaar zijn er wel enkele klasgenoten afgevallen. De docenten weten met passie hun lesstof over te brengen in de klas. Indien mogelijk wordt er praktijk gericht les gegeven. Het afgelopen schooljaar hebben we regelmatig buiten les gehad.

De vakken worden verspreid over een schooljaar gegeven. Dat betekent dat een bepaald vak (bijvoorbeeld homeopathie) bestaande uit 5 lessen verspreid over het schooljaar worden gegeven. Het kan dus voorkomen dat de volgende les pas 6 weken later wordt gegeven.

Zoals het met alles is, zijn er ook een paar minpunten. Dit geldt voor het vak bewegingsleer waarbij je o.a. de spieren en botten moet leren kennen. Deze lessen verlopen niet alleen chaotisch aangeboden, maar ook de manier waarop de lesstof wordt aangeboden is volledig onoverzichtelijk. Je krijgt een Latijnse namenlijst met spieren en dat geldt ook voor de botten die je moet kennen. De rest moet je allemaal zelf uitzoeken waar welke spier en/of bot zich bevindt in het lichaam. Dit is een grote tijdrovende klus die soms ook tot grote verwarring leidt met betrekking tot de locatie, omdat er soms verschillende benamingen worden gebruikt voor één en dezelfde spier. Voor deze lessen wordt het boek ‘Anatomie van het sportpaard’ aangeboden, maar hier heb je niks aan, omdat er geen volledige overzichten in staat met trekking tot het paardenlichaam. Er wordt steeds enkel een klein onderdeel toegelicht. Het zou veel meer rust brengen in de klas als we duidelijke overzichten zouden ontvangen van wat je moet kennen van de anatomie. Dit voorkomt verkeerd leren, en het levert veel tijdsbesparing op aan het zoeken van wat waar zit in het lichaam van het dier.

Vanwege mijn handicap heb ik wettelijk recht op een half uur extra examentijd. Silverlinde wilde mij die extra tijd wel geven maar hierdoor kwamen ze in de knoop met hun eigen tijdschema. Aanvankelijk leverde dit problemen op en moest ik steeds mijn extra tijd bestrijden en vervolgens moest ik steeds bij elke examen opnieuw aangeven bij de organisatoren dat ik recht heb op extra tijd. Ik vind het vreemd dat ik dit steeds opnieuw aangeven. De theoretische examens mag ik op mijn eigen laptop maken.