Eerste schooljaar 2016-2017

Bij Total Health in Breda heb ik het eerste jaar van Chin Herbs gevolgd. Een vriendin van mij attendeerde hierop. Hoewel ik bij Silverlinde theoretische lessen van fyto (dat wil zeggen plantenkunde met betrekking tot de medicinale werking ervan) had gehad, werkte het nog steeds niet levend bij mij. Inmiddels ben ik van mening dat de lessen veel aanvullingen heb geboden.

Om opnieuw lessen te volgen bij Total Health had voornamelijk te maken met het feit dat deze opleiding veel praktijk aanbood, waaronder het aanplanten van een kruidentuin, maar daarnaast boden de lessen ook andere praktijkdingen aan. Zoals het maken van een gezonde maaltijd, het maken van zalven, of kruidenstempels.  

Wat mij persoonlijk opvalt is dat de opleiding duidelijk nog in de kinderschoenen staat. Sommige lessen verliepen echt chaotisch en dat vind ik wel een groot minpunt. Het heeft mij zelfs aan het twijfelen gebracht of ik wel het tweede jaar wilde vervolgen, ondanks dat ik het heel interessant vind. Uiteindelijk heb ik besloten om het toch af te maken, omdat je anders een heel jaar weggooit. 

Het grote verschil tussen Silverlinde en Total Health is toch wel dat Silverlinde een Westerse benadering heeft voor de Fytolessen, terwijl Total Health de nadruk heeft liggen bij de Chinese geneeskunde waarbij inzicht wordt verkregen volgens de vijf elementen. Voor de student vraagt dat om een hele andere benadering op de kruiden. De lessen zijn dan ook volledig gebaseerd en ingedeeld volgens deze 5 elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. 

Verder wordt er van de student verwacht dat hij een werkstuk inlevert over zijn jaarkruid. Daarnaast zijn er bij de lessen ook schema’s die bij elk kruid ingevuld moeten worden en als huiswerk wordt ingezonden. Hierop wordt je getoetst. 

Tot slot nemen de studenten ook deel aan een interne stagedag. Hier werden we letterlijk het diepe ingegooid. Deze dag is bedoeld om studenten voor te bereiden op het afnemen van anamneses, dat wil zeggen medische vraaggesprekken bij mensen met een klacht. Ik miste de voorbereidingen hierin. Hoe ziet een anamneseformulier eruit? Waar let je op? Waar moet je rekening mee houden?