Workshop Bachbloesems bij dieren

Bij de Toscanzahoeve in België volgde ik op 10 december 2011 de cursus Bach bloesems voor dieren. Sinds anderhalf jaar zet ik het in voor mijn gedragsgestoorde hond die door zijn vorige eigenaar helemaal getraumatiseerd en mishandeld was. Ik heb er goede ervaringen mee.

Voor deze cursusdag heb ik gekozen omdat ik van mening ben dat Bach bloesems voor dieren verder kunnen helpen en/of ondersteunen op emotioneel en geestelijk niveau. De eerste twee levels heb ik al behaald van Healing Touch voor dieren maar ik wil dieren straks holistisch kunnen helpen en adviseren in combinatie met Bach bloesems ter ondersteuning van een dierenarts.

We maken aan het begin van de les een kennismakingsrondje. Wat we hier doen en wat we verwachten. Mijn verwachting is dat ik Bachbloesems misschien zou kunnen inzetten voor mijn tweede papegaai Noa die heel bang van mensen is door traumatische ervaringen uit het verleden.

Eerst maken we theoretisch kennis met de oprichter van de Bachbloesems: de heer Bach. Van oorsprong was hij een klassieke arts en bestreed hij alleen lichamelijke ziektes. Maar hij was hij was juist geïnteresseerd in de achterliggende geestelijke of emotionele disbalans van zijn patiënten.

Aan de hand van aftreksels van bloesems, bomen en struiken kwam hij tot 38 Bachremedies die ondersteuning kunnen bieden bij verschillende kwalen. Het is de bedoeling dat je steeds opnieuw tot de kern doordringt op emotioneel/geestelijk vlak zodat de juiste remedie ingezet kan worden bij mensen of dieren waardoor misschien geen lichamelijke kwalen meer zullen (her)optreden. De heer Bach wist dan ook de onderlinge samenhang tussen lichaam versus emotioneel/psychisch ten aanzien van kwalen te duiden.

Verder moesten we een aantal kaarten voor ons zelf uit de Bach bloesem serie trekken en de types opschrijven. Toen ik daarna voor mezelf de getrokken Bach bloesems opzocht in een lijstje was ik verrast hoe doeltreffend ik de juiste combinaties voor mezelf had gekozen zonder enige vorm van voorkennis. Ik herkende absoluut de beschreven karaktertrekjes in mezelf.

Voor een van onze dieren moesten we het probleem beschrijven en maakten hiervan de juiste samenstelling. Hier bij had ik mijn geelwangamazone als voorbeeld genomen. Haar gedrag beschreef ik als volgt:
  •     Getraumatiseerd
  •     Bang voor mensen
  •     Blijft in het leerproces hangen (ze vindt aanraken goed maar durft niet op te stappen)
  •     Soms een twijfelaar, laat zich kaal plukken door de andere papegaai
  •     En hangt heel erg aan mijn eerste papegaai
Voor Noa hadden we de volgende bloesems samengesteld in een flesje:
  • Mimulus® is tegen angst als de oorzaak bekend is (mensen)
  • Star of Bethelehem® is voor trauma verwerking en is voor troost
  • Walnut® is voor het door voeren van verandering
  • Chestnut Bud® om haar te overtuigen van op mijn hand te stappen
  • Centaury® is voor niet over je heen laten lopen
De dieren kunnen viermaal daags vier druppels op de huid of tong toegediend krijgen. Mijn eeuwige honger naar kennis is weer opgelaaid en vraagt naar meer...